2012年9月4日星期二

倪匡訪談:「今次選舉係港人最後機會」

2012年09月04日 - 蘋果 

倪老大雖然預言香港之死是命中注定,但即使死,香港人也應該稍為掙扎一下,「生物自然反應嚟㗎嘛,魚呀、星斑呀都會跳幾跳啦,死亡之前都要反抗。今次選舉係香港人嘅最後機會,最後抗拒共產黨侵入嘅機會,雖然終於都係會死,但都要出番啖氣。」

「我三十幾年前已經講過啦,香港一定死㗎,(咁香港人唔想死可以點呀?)唔想死冇辦法㗎,不斷抗爭或者可以拖慢啲死嘅,但死係一定嘅,香港嘅精神已經死亡咗。」

要對付共產黨的統治,超出以寫科幻小說聞名的倪匡的思考範圍,「中國13億人都冇辦法,香港你幾百萬人憑乜呀?而且我對呢次選舉結果嘅睇法都好悲觀㗎,嗰啲少少激動行為呢,香港人又唔鍾意喇,又話佢太激動喇,掟幾隻蕉你就話激動喇,你點同共產黨對抗吖?」

評眼前的候選人,建制派他只是一句輕輕帶過,「陳婉嫻嗰啲共產黨嚟㗎啦,全部都係共產黨,或者共產黨嘅走卒啦。」他認為只有激進派能與共產黨抗衡。

在倪匡眼中,從中英談判至今,香港已經錯失多次抗共的機會,「如果嗰陣香港有百幾萬人上街遊行反對回歸嘅話,個局面又唔同㗎嘛,而家你一次又一次錯失(機會),(五區)公投係好好機會畀你抗共㗎喇,你又反對,你香港人一次又一次機會錯過,有辦法都變咗冇辦法啦嘛。」

他最看不起的,是吹噓堅定不移的民主黨,「公民黨嗰班人呢,雖然有時有啲天真同埋儍,但本身都係有良知㗎嘛,唔似得民主黨班人咁無恥吖嘛!」

說到底,他對香港的前景始終悲觀,「泛民大敗有咩後果?冇㗎,香港終究都會死㗎,泛民就算大勝有乜鬼用呢?佢(中共)一定有辦法使你變成少數㗎,你嘈咩呀有乜鬼用啫,出番啖氣之嘛。」

那2017年選舉又如何?「咪同而家超級(區議會)差唔多嘅情形,(例如)佢畀六個,你揀五個,或者最多到時畀四個,你咪自己揀一個囉,一定係控制住㗎,唔會有普選。」

沒有留言:

發佈留言